Mam pięćdziesiąt siedem lat i od trzydziestu dwóch lat pracuję jako pielęgniarka w szpitalu w małym mieście na Dolnym Śląsku. To praca, która daje satysfakcję, ale też zabiera zdrowie i sprawia, że człowiek starzeje się szybciej, niżby chciał. Dyżury nocne, ciężcy pacjenci, wieczny brak czasu dla siebie i dla rodziny. Po śmierci męża, który odszedł pięć lat temu, zostałam sama w naszym starym mieszkaniu, z kotem i wspomnieniami. Córka wyjechała do Warszawy, ma swoje życie, swoją pracę, swojego faceta, a ja zostałam tu, w tym samym miejscu, z tą samą rutyną, z tym samym zmęczeniem. Tamtego wieczoru wróciłam ze szpitala wyjątkowo wykończona, bo akurat mieliśmy nocny dyżur, który ciągnął się w nieskończoność. Usiadłam w fotelu, kot wskoczył mi na kolana, a ja patrzyłam przez okno na deszcz, który lał od rana, i myślałam o tym, że tak już będzie do emerytury – szaro, biednie i bez nadziei na jakąkolwiek zmianę.
I wtedy, zupełnie bez celu, sięgnęłam po telefon. Córka, która zawsze się martwi, że za mało odpoczywam, przysłała mi wiadomość z linkiem i napisała: „Mamo, spróbuj, może cię to odpręży. To tylko taka gra, bez ryzyka, fajna odskocznia”. Otworzyłam link i trafiłam na stronę kasyna online. W normalnych okolicznościach pewnie bym to zignorowała, uznała za coś nie dla mnie, ale tego wieczoru, w tym stanie totalnego zmęczenia, pomyślałam – a czego mi szkodzi? Może to jakaś odskocznia, może na chwilę oderwie mnie od tych czarnych myśli.
Kliknęłam w link i trafiłam na stronę, która wyglądała całkiem profesjonalnie. Córka pisała, że są tam różne promocje i że można znaleźć
vavada kod promocyjny bez depozytu, który daje dodatkowe środki na start bez wpłacania własnych pieniędzy. Zaczęłam szukać, znalazłam jakiś kod, wpisałam go przy rejestracji i ku mojemu zdziwieniu na koncie pojawiły się pieniądze, które mogłam wykorzystać na gry. Zero wpłaty, zero ryzyka, tylko taka wirtualna rozrywka, która mogła mnie na chwilę oderwać od rzeczywistości.
Na początku czułam się zagubiona, tyle tych gier, automatów, kolorów, że nie wiedziałam, w co najpierw kliknąć. Wybrałam jakiś prosty automat z owocami, taki w starym stylu, bo pomyślałam, że na nim najłatwiej będzie mi zrozumieć, jak to działa. Zaczęłam kręcić powoli, bez żadnych oczekiwań, po prostu patrząc na wirujące bębny i pozwalając, by ten monotonny obraz ukołysał moje zmęczone nerwy. I wiecie co? To działało. Przez te kilkadziesiąt minut, gdy grałam, zapomniałam o szpitalu, o pacjentach, o zmęczeniu, o wszystkich tych sprawach, które ciążyły mi na duszy. Byłam tylko ja i ten ekran, i ta odrobina niepewności, co pokaże następne okrążenie.
Grałam tak przez kilka wieczorów, zawsze po powrocie z pracy, zawsze w tym samym fotelu, z kotem na kolanach i herbatą w dłoni. Córka czasem dzwoniła, pytała, jak mi idzie, czy korzystam z vavada kod promocyjny bez depozytu, który mi podesłała. To stało się moim małym rytuałem, moim sposobem na ucieczkę od rzeczywistości, która gdzieś tam za oknem istniała, ale ja nie chciałam w niej uczestniczyć. Nie grałam dużo, nie ryzykowałam wiele, po prostu cieszyłam się tym stanem zawieszenia, tym oderwaniem od myśli, które nie dawały mi spokoju. Aż przyszedł ten czwartek, kiedy wszystko się zmieniło.
Pamiętam, że akurat byłam w domu sama, kot spał na parapecie, a ja siedziałam w fotelu i grałam w automat, który szczególnie polubiłam, taki z motywem dalekich podróży, z walizkami i samolotami, bo zawsze marzyłam, żeby gdzieś pojechać, ale nigdy nie było pieniędzy ani czasu. Nagle, po jednym z obrotów, ekran eksplodował feerią barw, pojawiły się dodatkowe symbole, a muzyka zmieniła się na bardziej uroczystą. Myślałam, że to jakaś standardowa animacja, że może trafiłam na małą wygraną i system chce mi to uświetnić. Ale to było coś więcej.
To była runda bonusowa, która kręciła się sama, bez mojego udziału, a ja tylko patrzyłam jak kwota w rogu ekranu rośnie, najpierw powoli, potem coraz szybciej, aż w końcu przekroczyła wszystko, co mogłam sobie wyobrazić. Siedziałam tak z otwartymi ustami, z sercem waliącym jak młotem, i gapiłam się na cyfry, które ustawiły się na kwocie, za którą mogłabym spokojnie przejść na wcześniejszą emeryturę, kupić sobie małe mieszkanko nad morzem, o jakim zawsze marzyłam, a nawet pojechać do córki do Warszawy, żeby ją odwiedzić, bo nie widziałyśmy się od roku. To było nierealne, abstrakcyjne, jakby ktoś nagle przeniósł mnie do innego wymiaru.
I wtedy przypomniałam sobie o tym kodzie, który podesłała mi córka, o tym vavada kod promocyjny bez depozytu, który normalnie pewnie zlekceważyłabym jako coś dla młodych, nie dla mnie. Gdyby nie ona, gdyby nie ten jeden wieczór, może w ogóle bym nie spróbowała, może dalej siedziałabym w tym fotelu, zmęczona i zrezygnowana. A tak, dostałam szansę, którą wykorzystałam, może nie umiejętnościami, bo to przecież czysty przypadek, ale samą decyzją, żeby dać sobie szansę.
Nie wiedziałam, co robić. Pierwsza myśl – zadzwonić do córki, opowiedzieć jej o tym, podziękować, że mnie namówiła. Siedziałam tak jeszcze długo, patrząc na ten ekran, myśląc o tym, jak bardzo nasze życie zależy od przypadku, od drobnych decyzji, które podejmujemy w ułamku sekundy. Gdybym tamtego wieczoru nie sięgnęła po telefon, gdybym nie otworzyła tego linku, gdybym nie wpisała tego kodu – dziś nie miałabym tej historii do opowiedzenia. A teraz, nagle, dostałam od losu prezent, który pozwalał mi na oddech, na spokojne myślenie o przyszłości.
Wypłaciłam pieniądze jeszcze tego samego dnia, nie chcąc ryzykować, że stracę wszystko przez własną głupotę. A potem, gdy potwierdzenie przelewu przyszło na maila, a ja zobaczyłam środki na swoim koncie bankowym, po prostu opadłam na fotel i wybuchnęłam płaczem. Tym razem nie ze smutku, ale z ulgi, z radości, z tego dziwnego uczucia, że jednak życie ma sens, że jednak warto wstawać rano, że jednak mogą zdarzyć się dobre rzeczy. Kot obudził się i przyszedł mnie pocieszyć, ocierał się o nogi, mruczał, jakby rozumiał, że coś ważnego się wydarzyło.
Rano zadzwoniłam do córki i opowiedziałam jej wszystko. Ona, jak to ona, najpierw się wystraszyła, że dałam się nabrać, ale gdy pokazałam jej potwierdzenie przelewu przez komunikator, uspokoiła się i zaczęła się śmiać. Powiedziała, że zawsze wiedziała, że jestem wyjątkowa, i że teraz wreszcie mogę zrobić coś dla siebie. I zrobiłam. Nie przeszłam na emeryturę, bo nie jestem jeszcze w wieku, ale kupiłam sobie to małe mieszkanie nad morzem, o którym zawsze marzyłam. Teraz w wakacje i na weekendy jeżdżę tam odpoczywać, słuchać szumu fal i zapominać o szpitalu. Pojechałam też do córki do Warszawy, spędziłyśmy razem cudowny tydzień, chodziłyśmy po knajpkach, po muzeach, po prostu cieszyłyśmy się sobą.
Od tamtej pory minął rok. Praca w szpitalu dalej jest ciężka, dalej męcząca, dalej bywa frustrująca, ale ja jestem inna. Nie denerwuję się już tak bardzo, nie przejmuję drobiazgami, bo wiem, że mam to mieszkanie nad morzem, do którego zawsze mogę uciec. I czasami, gdy wracam zmęczona do domu, siadam w fotelu, kot wskakuje mi na kolana, a ja otwieram telefon i przez chwilę wracam do tamtego czwartku. Nie po to, żeby grać, nie po to, żeby szukać powtórki. Po to, żeby przypomnieć sobie tamto uczucie, tamten dreszczyk, tamten moment, gdy wszystko się zmieniło. I za każdym razem, gdy widzę gdzieś vavada kod promocyjny bez depozytu, uśmiecham się pod nosem i myślę – to był dobry dzień. Naprawdę dobry dzień.